Diervoeders

diervoeders_dinerende-honden

Op onze praktijk hebben wij een groot assortiment diervoeding, dit is echter niet gewone voeding die u bij uw dierenspeciaalzaak kunt kopen, maar veterinaire voeding. Wij hebben verschillende merken op voorraad, zoals Hill’s Prescription, Royal Canin, Specific en Trovet.

Ons voer is speciaal afgestemd op huisdieren met gezondheidsproblemen.
Sinds enige tijd verkopen we ook onderhoudsvoer van een goede kwaliteit. Virbac heeft een speciale voedingslijn ontwikkeld, die alleen via de dierenarts verkrijgbaar is. We hebben er hele goede ervaringen mee en alle dieren vinden het erg smakelijk.
Vraag ernaar bij onze assistenten. We hebben ook proefzakjes, zodat u het altijd eerst kunt proberen, voordat u een grote zak aanschaft.

De gezondheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Huidproblemen
 • Gewichtsproblemen
 • Blaasproblemen
 • Gebitsproblemen
 • Gewrichtsproblemen

Maar ook zijn er speciale dieetvoeders voor aandoeningen aan de lever, nieren, hart, diabetes, allergieën, etcetc.

Huidproblemen

Aan de vacht van uw huisdier is vaak te zien of hij goed gezond is. Misschien herkent u het wel, omdat uw eigen haar ook reageert op uw eigen welzijn. Dat is bij dieren niet anders. Als ze niet in orde zijn, wordt de vacht vaak wat ‘mottig’. Soms stoppelig, soms vettig, soms juist slap.

Zo zijn bepaalde aandoeningen soms aan de vacht te herkennen.

 • Nierproblemen geven een ruwe en doffe vacht, die niet meer mooi aaneengesloten op het dier ligt, maar een beetje open staat.
 • Suikerziekte is soms te herkennen aan een hele dunne vettige vacht.
 • Ziekte van Cushing is te herkennen aan een dunne vacht en huid.

Natuurlijk zijn er ook primaire huidproblemen, zoals schurftmijtjes, schimmel, atopie, Leishmania en allergieën.
Sommige huidproblemen zijn alleen op te lossen met medicijnen, andere aandoeningen reageren juist heel goed op speciale voeding. Soms in combinatie met een goede huisdieren shampoo.
Na uitgebreid onderzoek van uw huisdier zal in overleg met u naar de juiste en meest praktische oplossing gezocht worden.

Gewichtsproblemen

diervoeders_overgewichtIn Nederland hebben veel mensen en dieren last van overgewicht. Om daar bij uw huisdier een goede kijk op te houden, is het van groot belang dat u het gewicht van uw huisdier regelmatig controleert. Vaak horen wij dat een dier heel erg is afgevallen, terwijl dat helemaal niet zo is. En vaak denken mensen, dat er hooguit een kilootje bijgekomen is, terwijl er dan 2 kilo bij is. En dat is voor een hondje van 10 kg toch 20%. Ter vergelijking: dat is hetzelfde als wanneer een mens van 80 kilo ineens 16 kilo aankomt!
Overgewicht komt voort uit een langdurig opslaan van teveel voeding, dit vaak in combinatie met te weinig beweging.
Het is moeilijk om uw dier weer op een goed gewicht te krijgen. Tussendoortjes zijn berucht, maar ja, het is zo zielig, als je zelf zit te eten en de hond met van die zielige ogen je aankijkt… De meeste honden en katten krijgen teveel voer. Voor katten is het helemaal niet nodig om onbeperkt brokjes te kunnen eten en ook honden kunnen volstaan met 2x per dag een bak eten en verder niets.

In overleg met uw dierenarts kunt u samen een dieet opstellen voor uw huisdier. Ook zijn er verschillende afval dieeten op de markt, zoals een voeding met veel vezels of een light dieet. Hier zit dan vaak 10% minder energie in, zodat u dezelfde hoeveelheid kan blijven geven.

Blaasproblemen

Vooral bij veel katten zien wij als dierenartspraktijk veel blaasproblemen, maar ook bij de hond komt het regelmatig voor.

Hoe herken je blaasproblemen?
 • Abnormaal plasgedrag: Hierbij kun je denken aan vaak plassen, soms met kleine beetjes of helemaal niet. Ook het plassen op andere plaatsen dan normaal (onzindelijk) kan duiden op een blaasprobleem.
 • Klaaglijk miauwen of piepen tijdens het plassen.
 • Andere kleur en/of geur van de urine: er kan soms bloed aanwezig zijn in de urine, de urine kan extreem stinken of juist heel waterig zijn., vermoed u dat uw dier last heeft van plasproblemen neem dan contact met uw dierenarts op en laat de urine van uw huisdier onderzoeken.
 • Veel meer drinken dan normaal

Er zijn veel verschillende oorzaken voor blaasproblemen. Een simpele blaasontsteking kan, maar ook blaasstenen kunnen een groot en ernstig probleem vormen! Zeker als uw kater verstopt raakt door blaasgruis en slechts nog enkele druppels urine produceert, is dit reden voor spoed! Ook in het weekend.

Vermoed u dat uw dier last heeft van blaasproblemen, neem dan contact op met uw dierenarts en laat de urine van uw huisdier onderzoeken. Na het het urine onderzoek kan gekeken worden wat de oorzaak is en wat voor therapie er voor uw huisdier nodig is.

Wanneer uw huisdier blaasproblemen heeft gehad is het verstandig om op een speciale voeding over te gaan, zodat de kans dat het weer terugkomt zo klein mogelijk is.

Gebitsproblemen

In het wild eten katten en wolven hele dieren, bestaande uit taaie huid, botten en allerlei taai materiaal. Hiervoor moeten het dier flink kauwen. Dit heeft een verzorgend effect op het gebit. Tevens wordt door het kauwen de speekselproductie verhoogd, wat weer de groei van verkeerde bacteriën tegengaat. Het is dus verstandig uw dier veel te laten kauwen.
Allerlei kauwmateriaal of botten kunnen hierbij behulpzaam zijn.
Let er wel op dat het bot niet versplintert en denk erom, dat uw dier niet teveel bot tegelijk binnen krijgt. Daar kunnen ze verstopt van raken. Als uw hond niet gewend is aan een kluifbot, pak het dan na 10 minuten af en geef het de volgende dag weer 10 minuten.

Er zijn verschillende voeders ontwikkeld, die een wat schuimige structuur hebben. Het idee is dat wanneer het dier dit eet het gebit als het ware schoon geraspt wordt. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de bek, maar 100 % voorkomen van gebitsproblemen doe je het hier niet mee.

Soms zijn er meer zaken nodig om de bek gezond houden.
Het is verstandig om van jongs af aan uw dier eraan te wennen dat u in de bek bezig bent. Regelmatig de bek openen en voorzichtig met uw vingers het tandvlees masseren. Geleidelijk aan gaat u steeds een stapje verder, waarbij u niet vergeet uw dier daarvoor te belonen. Maak het geen straf voor het dier.
Het poetsen is de volgende stap, waarbij u wat honden− of kattentandpasta op uw vinger smeert, die vaak lekker smaakt.
Gebruik absoluut geen mensen tandpasta. Uw dier kan niet zoals wij zijn mond spoelen en de mensen tandpasta zal maagproblemen geven, omdat het dier de pasta door moet slikken.
Aanvankelijk maakt u wat vage poets bewegingen in de bek. Later kunt u ook een daarvoor bestemd gaasje om uw vinger te doen. Als uw hond er wat aan gewend is, dan is de tijd aangebroken dat u met een borsteltje de tanden kunt poetsen.
Er zijn speciale tandenborstels voor honden en katten, die rekening houden met de speciale anatomie van de bek.
Hoe vaker u poetst hoe beter, maar met 3 keer per week kan al een goed resultaat behaald worden. Dit is echter ook afhankelijk van de eventueel al bestaande problemen in de bek.

Ook voor gebitsproblemen geldt het moto: “Voorkomen is beter dan genezen”.

Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen komen vaak voor bij honden maar ook steeds meer bij katten. Vaak is de oorzaak erfelijk en rasgebonden, maar ook overmatige slijtage of beschadiging van het gewrichtskraakbeen kan een oorzaak vormen.
Als het kraakbeen is aangetast verdwijnt deze bescherming van de botten in het gewricht met als resultaat arthrose. Arthrose is een aandoening waarvan de genezing slechts beperkt mogelijk is. Wel is het verstandig om te voorkomen dat andere gewrichten ook in snel tempo aan arthrose gaan leiden.

Gewrichtsproblemen zijn soms ook een secundair gevolg van ouderdom of gewichtsproblemen. Het is bijna altijd nodig om uw huisdier uitgebreid te laten onderzoeken, want ook rugproblemen kunnen zich uiten in kreupelheid. Soms zal dan ook alleen een röntgenfoto uitsluitsel kunnen geven.

Bij kreupelheid van uw hond of kat zijn er een aantal maatregelen die u met uw dierenarts kunt overleggen.

U moet hierbij denken aan de volgende dingen:
 • Behandelen of het voorkomen van overgewicht.
 • Een aangepaste hoeveelheid en manier van lichaamsbeweging (bijvoorbeeld vaker kleine stukjes lopen, niet meer laten springen naar een stok).
 • Voedingssupplementen, zoals glucosaminen, visolie en omega vetzuren.
 • Aangepaste voeding. Er bestaan dieetvoeders voor de oudere hond of voer waar de voedingssupplementen al doorheen verwerkt zijn, maar voor sommige honden is een afval dieet hier beter op zijn plaats.