27 mei 2016

Eikenprocessierups

0 Reacties

Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de eikenprocessierups bezig is met een snelle opmars in het zuiden van Friesland. Wij willen u namens GGD Fryslan hierover informeren.

Eikenprocessierupsen zitten in de maanden mei, juni en juli in een groot aantal eikenbomen in Nederland. Ze rukken op vanuit het zuiden naar het noorden. Hierdoor komt de rups ook steeds vaker voor in Fryslân.

Brandharen

De brandharen van deze rups kunnen bij mensen klachten als erge jeuk, een pijnlijke huid, oogontsteking en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. Wij houden de opmars van de processierups in de gaten en informeren u over de gezondheidsklachten die het diertje kan veroorzaken. Hierover vindt u informatie op het informatieblad eikenprocessierups van GGD Fryslan

Behandeling klachten

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken spontaan. Bij ernstige klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen verlichting geven.

Meer informatie

Voor informatie over de bestrijding en aanpak van de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt, kunt u contact opnemen met u contact opnemen met uw gemeente.

 

.11018344_1178843972141426_8008330624440372950_n

[begin]