Hond

hond_rassen

Een nieuwe pup

Pups zijn net zoals alle jonge dieren en mensen, kleine opgroeiende dieren die een enorme ontwikkeling doormaken. Niet alleen het lichaam ontwikkelt zich, maar ook het karakter. Elke periode heeft zijn bijzondere aspecten, maar ook risico’s op verschillende aandoeningen. Nadat de pubertijd begint, maakt de hond weer een flinke ontwikkeling door. Wij adviseren u graag zo goed mogelijk ten aanzien van de optimale gezondheid voor uw pup. Buren, vrienden en mensen op straat zullen u graag goed bedoeld van adviezen willen voorzien, maar wij als Dierenartsenpraktijk hebben mede door onze jarenlange ervaring een brede kijk op de ontwikkeling van honden.

Vlooien en teken

Om uw hond goed tegen vlooien en teken te beschermen is het verstandig een bij uw hond passend middel te gebruiken.
De meeste middelen hebben een effectieve werking van 30 dagen en niet van 2 of 3 maanden; lees dus goed de gebruiksaanwijzing.
U kunt een pup al vanaf 2 dagen leeftijd in sprayen tegen vlooien en teken. Vaak nemen ze vanuit het nest vlooien mee. De meeste pipetten en vlooien banden tegen vlooien (en teken) vereisen een minimum gewicht of een minimum leeftijd van de hond.
Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing, zodat u zeker weet dat u het goede middel voor uw huisdier gebruikt. Zo zijn niet alle middelen voor honden én katten even geschikt!! Laat u goed voorlichten wat voor uw huisdier de juiste behandeling is.
Denk er ook aan dat een vlooien besmetting in uw huis kan zitten. Dan is het van extra groot belang dat al uw huisdieren regelmatig worden behandeld, maar dat ook uw meubels en vloer met een anti vlooien middel worden behandeld!
Tot slot is het bijna altijd zo, dat dieren met vlooien ook wormen hebben, aangezien vlooien worm-eieren met zich meedragen.

Wormen

hond_Wormen_smallOm uw hond worm vrij te houden is het belangrijk dat u weet wanneer u moet ontwormen.
Als het goed is, wordt uw pup bij de fokker op een leeftijd van 2, 4 ,6 en 8 weken ontwormd.
Hierna is het belangrijk om dit zelf bij te gaan houden, tot een leeftijd van 6 maanden moet u elke maand uw pup ontwormen.
Vanaf een leeftijd van 6 maanden adviseren wij u om uw hond elke 3-4 maanden te ontwormen.
Zelden ziet u aan uw hond dat hij een worminfectie heeft. Vandaar het advies om preventief te ontwormen. Ook is inmiddels steeds meer bekend over de kans van het ontwikkelen van Cara en Astma bij kinderen, als gevolg van worminfecties bij uw huisdier. Reden te meer om extra aandacht te besteden aan het ontwormen, als u (af en toe) kleine kinderen over de vloer heeft.
Er zijn verschillende soorten tabletten en pasta’s verkrijgbaar, kijk hierbij altijd goed in de gebruiksaanwijzing.
Als er wormen gezien worden, moet er frequenter ontwormd worden.

Gewichtsproblemen

Ongeveer 60 % van de honden hebben gewichtsproblemen, daarom is het verstandig het gewicht van uw hond goed bij te houden. Een richtlijn is, dat de ribben goed voelbaar moeten zijn.
Tijdens uw jaarlijkse bezoek aan de dierenarts wordt het gewicht altijd gecontroleerd.
Bij gewichtsproblemen kan uw dierenarts u advies geven over de soort en hoeveelheid voeding om het juiste gewicht te bereiken.
Ook zal de dierenarts kijken of de oorzaak van het overgewicht misschien een medische achtergrond heeft.

Vaccinatie

Om uw hond zo gezond mogelijk op te laten groeien is het verstandig om hem te laten inenten.
Als het goed is krijgt de hond de eerste inenting als pup van 6 weken bij de fokker. Deze enting is meestal tegen Hondeziekte en Parvo.
Met 9 weken moet hij voor de tweede keer ingeënt worden. Dan kiezen wij op advies van de farmaceut voor een enting tegen Parvo en ziekte van Weil (Leptospirose). Op 13 weken leeftijd krijgt uw hond de laatste inenting. Deze is tegen Hondenziekte, ziekte van Weil, Parvo en Hepatitis
Pas dan is hij optimaal beschermd voor een jaar tegen de meest voorkomende ziektes in Nederland.
Het is verstandig om deze inenting jaarlijks te herhalen.
Als u de hond in een pension wilt laten logeren of mee wilt nemen naar het buitenland zijn vaak aanvullende inentingen verplicht. Vraag ruim voordat u op vakantie gaat naar wat er nodig is, om uw hond onbezorgd mee te kunnen nemen.
Als service helpt onze praktijk u er elk jaar aan herinneren, wanneer het weer tijd is om uw hond in te enten, door het sturen van een herinneringskaartje.

Sinds Februari 2014 gebruiken wij een vernieuwde Lepto inenting, deze is uitgebreid met 2 extra stammen, ter bescherming van de ziekte van Weil.Om een goede bescherming te waarborgen, moet deze enting geboosterd worden, dwz na 4 weken herhaald worden. Deze booster-enting geven wij tegen kostprijs.

Vaccineren en titreren bij de hond

Steeds vaker krijgen wij de vraag of wij ook honden vaccineren op basis van titerbepalingen, het zogenaamde titreren. Onderstaande tekst is bedoeld om u te informeren en zo een weloverwogen beslissing te  kunnen nemen of titreren bij uw hond een optie is. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact op nemen met de praktijk.

 

Titreren houd in dat er door middel van bloedonderzoek (antilichamen bepaling) gekeken wordt hoe de afweerstatus van de hond is.

De gedachte achter titreren is dat honden niet onnodig worden belast met vaccins en alleen worden gevaccineerd indien er onvoldoende bescherming is tegen een bepaalde ziekte. Doordat de immuunrespons (de hoeveelheid en de duur van de werking van antistoffen) van elke individuele hond anders is, is het standaard vaccinatie schema is sommige gevallen overbodig. Titreren kan een optie zijn bij dieren die allergisch reageren op vaccinaties, dieren met een immuunziekte of dieren van een eigenaar die zo weinig mogelijk wil vaccineren.

 

Het vaccinatieschema voor de hond ziet er als volgt uit:

Leeftijd Standaard Aanvullend mogelijk
6 weken Nobivac Puppy DP
9 weken Nobivac Parvo + Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
13 weken Nobivac DHP + Nobivac Lepto 4 Nobivac rabiës
1 jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
2 jaar Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
3 jaar Nobivac Lepto 4 Nobivac KC + Nobivac rabiës
4 jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
5 jaar Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
6 jaar Nobivac Lepto 4 Nobivac KC + Nobivac rabiës
7 jaar Nobivac DHP + Nobivac Lepto 4 Nobivac KC
≥8 jaar …enzovoort …enzovoort

Nobivac KC, Nobivac Rabiës  zijn door onze praktijk niet in het standaard vaccinatieschema opgenomen. Dit zijn vaccinaties die alleen worden gebruikt indien nodig, wij adviseren ze als volgt:

 • Nobivac KC, indien de hond veel in contact komt met andere honden, zoals op de puppycursus, hondentraining, pension en kennel.
 • Nobivac Rabiës, voor honden die mee gaan naar het buitenland (verplicht). Deze moet 21 dagen voor vertrek worden gegeven en is 3 jaar geldig.
Nobivac Puppy DP   Canine Distemper Virus (CDV) (Hondenziekte) 
Canine Parvo-2 Virus (CPV2) (Parvo)
Nobivac Parvo Canine Parvo-2 Virus (CPV2) (Parvo)
Nobivac Lepto 4 Leptospirose (Ziekte van Weil)
Nobivac DHP Canine Distemper Virus (CDV) (Hondenziekte) 
Canine Adeno-2 Virus (CAV2) (besmettelijke leverontsteking/hepatitis)
Canine Parvo-2 Virus (CPV2) (Parvo)
Nobivac KC Canine Parainfluenza + Bordetella bronchiseptica (Kennelhoest)
Nobivac Rabiës Rabiës (Hondsdolheid)

 

 

VacciCheck

Door bij uw hond een klein beetje bloed af te nemen kunnen wij de immuun status bepalen. Hiervoor kunnen wij op de praktijk de VacciCheck® gebruiken. Dit is mogelijk voor Canine Distemper Virus (CDV), Canine Adeno-1 Virus (CAV1) en Canine Parvo-2 Virus (CPV2).  Voor deze virussen is bewezen dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de aanwezigheid van afweerstoffen in het bloed en de bescherming tegen de ziekte. Praktisch gezien betekent dit dat de eerste pupenting (Nobivac DP) zou kunnen worden uitgesteld totdat er onvoldoende bescherming is, net als de tweede pupenting (Nobivac Parvo, maar Nobivac Lepto 4 zal wel moeten). Daarnaast kan de grote cocktail (Nobivac DHP) bij volwassen honden soms worden uitgesteld. Deze vaccinatie wordt normaal eens in de drie jaar gegeven, maar soms houd de bescherming nog langer dan drie jaar aan.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de vaccins tegen Leptospirose, Kennelhoest en de ziekte van Lyme geen langdurige bescherming bieden. Daarom is het ook niet zinvol om hier bloedonderzoek voor te doen, en is voor optimale bescherming jaarlijks vaccinatie nodig. Voor Rabiës bestaat ook een titerbepaling, maar wettelijk gezien moet deze vaccinatie iedere 3 jaar worden herhaald om de grens over te mogen.

 

De betrouwbaarheid van bloedtesten is nooit 100%. Bij iedere test kunnen er zogenaamde vals positieve en vals negatieve uitslagen zijn. Dit wordt bij de testeigenschappen aangeduid met de termen sensitiviteit en specificiteit.

 

De sensitiviteit betekent het deel van de dieren met voldoende afweerstoffen die daadwerkelijk  positief (= voldoende afweer) getest worden. De specificiteit betekent het deel van de dieren met onvoldoende afweerstoffen die daadwerkelijk negatief (= onvoldoende afweer) getest worden.

 

Voor de VacciCheck geldt de volgende Sensitiviteit en Specificiteit:

Ziekte Sensitiviteit Specificiteit
Canine Distemper Virus (CDV) 100% 83%
Canine Adeno-1 Virus (CAV1) 96% 82%
Canine Parvo-2 Virus (CPV2) 88% 100%

 

Concreet betekent dit dat het voor kan komen dat er dieren negatief worden getest terwijl ze wel voldoende antilichamen hebben (vals negatieve uitslag). In het geval van Canine Adeno-1 Virus (CAV1) is dit in 4% van de gevallen en bij Canine Parvo-2 Virus (CPV2) in 12% van de gevallen.

 

Maar veel belangrijker is dat er ook dieren niet gevaccineerd worden, terwijl dit wel zou moeten. Deze dieren worden getest als positief (voldoende afweer), maar hebben in werkelijkheid onvoldoende afweerstoffen (vals positieve uitslag). Met betrekking tot Canine Distemper Virus (CDV) in 17% van de gevallen en bij Canine Adeno-1 Virus (CAV1) in 18% van de gevallen.

 

 

 

Titreren extern laboratorium

Een andere optie is om het afgenomen bloed op te sturen naar een extern laboratorium. Vaak hebben we dan binnen een week een uitslag. De testen die hier worden gebruikt hebben een veel grotere betrouwbaarheid, en worden gezien als gouden standaard. Er kan dan getest worden voor Canine Distemper Virus (CDV) en Canine Parvo-2 Virus (CPV2).

Er wordt door het laboratorium afgeraden om voor Adenovirus titers te bepalen, dit omdat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende typen Adeno virus (dus vaccinatie of veldinfectie).  Ook het titreren op Leptospirose is wel mogelijk, maar niet aan te raden. Alleen als de titer 0 is, weten wij dat er geen bescherming is. Maar het is onbekend bij welke titer er voldoende bescherming is.

 

Dektijdbepaling 

Juiste dek moment bij de teef

Het bepalen van het juiste dek moment bij de teef.

Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer.

Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Voor een fokker is het dus van essentieel belang om de vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar.

Meestal is een teef dek rijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dek rijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken. Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dek moment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt. Voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het mogelijk om het dek moment middels progesteronbepaling te bepalen. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu. Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Vandaar dat u dus de mogelijkheid heeft om bij ons een dek tijd bepaling te laten doen.

Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml. Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dek moment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten. Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig

Wij kunnen de progesteron waarde in de praktijk vaststellen. Kosten voor de progesteron bepaling is 50,- per keer. Echo dracht na een progesteron bepaling kost 60,- bij ons. Wij bieden dit dan aan zonder de kosten van een consult te rekenen. Dit geldt dus alleen voor het maken van een echo als u de progesteron bepalingen bij onze praktijk heeft laten doen.

 

 

 

 

 

 

Chippen

hond_chip_smallMaak van je huisdier geen asielzoeker!! Chip je dier.
Als je hond een keer verdwaald of geschrokken door onweer de benen neemt, is het fijn als hij weer teruggevonden wordt. Door uw hond te laten chippen is die kans het grootst. Een klein glazen staafje wordt
bijna pijnloos met een injectiespuit onder de huid aangebracht. De dierenambulance of de dierenarts kunnen met een reader het nummer aflezen. Dit nummer is via de Databank voor Gezelschapsdieren aan uw gegevens gekoppeld. Zo is de kans op het terugvinden van de baas het grootst!
Zorg ervoor dat áls uw huisdier gechipt is, de gegevens bij de Databank up to date zijn! Het komt helaas nog vaak voor, dat een dier wel gechipt is, maar het telefoonnummer wat ooit is opgegeven, niet meer klopt.

De prijs voor chippen en registreren is 18,50

Loopsheid/geboortebeperking

In principe wordt elke teef loops. De eerste loopsheid vindt meestal plaats op een leeftijd tussen de 6e en de 12e maand.
Hoe groter de hond hoe later de loopsheid zal plaats vinden. Loopsheid is op zich iets heel natuurlijks, dat is namelijk de periode dat een baarmoeder zich voorbereid op drachtig worden en het is de periode waarin een teef zich zal laten dekken.
Er zijn verschillende redenen om te voorkomen dat uw hond loops zal worden. En er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Wat zijn de redenen?
 • Het is vervelend en misschien wel een beetje vies, dat uw hond 2x per jaar gedurende 3 weken bloed verliest.
 • In die loopse periode is uw teefje erg aantrekkelijk voor reuen en laat ze zich ‘zomaar’ dekken, met kans op ongewenst drachtig…
 • Ze zal zelf misschien ook wel op zoek willen en gaan naar reuen en dus makkelijker weglopen
 • De kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd neemt in de loop van de jaren toe, onder invloed van hormonen.
 • Er is kans op het ontwikkelen van een baarmoeder ontsteking, omdat de baarmoeder mond tijdens de loopsheid een beetje open staat.
 • Er is kans op het ontwikkelend van diabetes.

Wat zijn de mogelijkheden om loopsheid te voorkomen?

De prikpil

Nadelen:

 • Elke 4-5 maanden krijgt uw hond een (hoge) dosis hormoon injectie.
 • De kans op baarmoeder ontsteking is groot
 • De kans op tumoren in de melkklieren neemt toe.
 • Een teef blijft bijna haar hele leven loops en op den duur zijn deze behandelingen duurder dan een sterilisatie.

Voordelen:

 • Er is geen operatie voor nodig.
 • Minder risico op incontinentie op latere leeftijd
Sterilisatie

Voordelen:

 • De hond wordt nooit meer loops. Teven blijven normaal gesproken hun hele leven loops.
 • Ze zal niet meer de neiging hebben om weg te lopen tijdens de loopsheidperiode.
 • Ze zal nooit meer last hebben van schijndracht.
 • Bij sterilisatie vóór het tweede levensjaar is de kans op tumoren van het melkklierweefsel op latere leeftijd nagenoeg nul.
 • Ze kan nooit meer een baarmoeder ontsteking krijgen

Nadelen:

 • Op oudere leeftijd zien we een paar procent meer incontinentie bij teven die gesteriliseerd zijn, dan bij niet gesteriliseerde teven.
 • De vacht kan iets van structuur veranderen, wat langer en soms wat pluiziger.
 • De teef moet onder narcose, maar tegenwoordig zijn de risico’s daarvan zeer beperkt.

Chirurgie

Sterilisatie:

Bij de teef worden zowel de eierstokken en de baarmoeder geheel verwijderd.
Dit gebeurt onder algehele narcose. Om het voor uw hond nog veiliger te maken en de narcose nauwkeurig te kunnen doseren gebruiken wij gasanaesthesie.

Castratie:

Bij het castreren van de reu worden de testikels en een deel van de zaadleiders geheel verwijderd, dit word net als bij de teef onder algehele narcose gedaan.
Voordelen van het castreren van een reu is dat de hond vaak een stuk rustiger wordt, hij zal in de meeste gevallen minder snel weglopen, niet meer overal tegen aan rijden en niet meer overal tegenaan plassen.

Bij zowel de sterilisatie als de castratie kan uw hond snel dikker worden.
Na zo’n operatie heeft uw hond nog maar 2/3 van het voer nodig.

Naast het corrigeren en hechten van wonden, is onze praktijk bovendien goed uitgerust voor internistische en botoperaties.

Gebitsverzorging

hond_Vies-gebit
80% van de honden heeft gebitsproblemen

Vaak wordt er niet bij stilgestaan, maar onderhoud van het gebit is voor uw hond net zo belangrijk als voor uzelf. Ook een hond kan kiespijn krijgen. Zeker 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Die problemen worden vooral veroorzaakt door tandplak en tandsteen, waar bacteriën goed in kunnen groeien. Naarmate een hond ouder wordt, ontstaan er makkelijker tandvleesproblemen. De hond krijgt een slechte adem, heeft moeite met het eten van harde brokken en krijgt bovendien flinke pijnklachten. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Soms worden honden onnodig ziek door gebitsproblemen. De klachten variëren van een slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen, zoals de lever en het hart.

Gebitsonderhoud

Als het gebit van uw huisdier schoon is, is het zaak dat te onderhouden. Aangeraden wordt het gebit 2 tot 3 keer per week te poetsen met speciale borstels en tandpasta met een smaakje. Wist u dat 96% van de dierenartsen adviseren om de tanden te gaan poetsen, maar dat slechts 2-3 % van de eigenaren dat advies opvolgt?!

Tandenpoetsen is soms ook lastig. Vandaan date er nu ook verschillende andere produkten in de handel verkrijgbaar zijn, zoals een enzym-poeder voor over het voer, tandpasta zonder poetsen, kauwstaven, vloeistof voor door het drinkwater en natuurlijk speciaal ‘tanden’-voer.
Vraag één van onze assistenten om een advies op maat voor uw hond.

 Op reis

hond_VakantieSinds de grenscontroles binnen de Europese Unie zijn afgeschaft, gaan steeds meer huisdieren mee op reis.
Voor elk land gelden, ondanks slechte controles bij de grens, andere regels. Verstandig doet u er aan het paspoort en vaccinaties goed voor elkaar te hebben.

Uw hond of kat moet een geldig Europees paspoort hebben, wat volledig en duidelijk ingevuld is. Ook uw eigen gegevens moeten kloppen, zoals naam en adres.
Uw huisdier mag pas de grens over als hij/zij een chip bezit. De chip-gegevens dienen in het paspoort aangegeven te zijn, inclusief de datum waarop de chip ingebracht is!
Sinds kort hebben wij de prijzen van het chippen verlaagd. Kijk daarvoor op de Nieuws pagina of bel met één van onze assistenten.

Wat u hiernaast in de gaten moet houden is dat uw huisdier goed gevaccineerd is.
Voor ieder land gelden weer andere regels. Wij als Dierenartsenpraktijk kunnen u hier in adviseren.
Zorg dat u tijdig alle papieren voor de hond/kat in orde heeft, voor de meeste landen geldt dat de hondsdolheid (rabiës) vaccinatie minimaal 30 dagen voor vertrek gegeven moet zijn.

Omdat er nogal wat dieren mee gaan richting de Middellandse Zee, dient u zich goed voor te laten lichten over mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals zandvliegen en hartwormen. Deze ziektes kennen wij in Nederland (nog) niet, maar kunnen dodelijk zijn voor uw huisdier!
Vraag bij ons op de praktijk naar de folder mijn huisdier mee op reis. Onze assistenten kunnen u volledig uitleggen welke risico’s er zijn en hoe die je die zo klein mogelijk kunt maken.

Kijk eventueel ook op http://www.licg.nl/

Overlijden

Het verlies van uw huisdier is voor de gehele familie vaak erg pijnlijk. In sommige gevallen slaapt uw huisdier rustig zelf in, echter helaas is dit niet altijd het geval.

In veel gevallen is het raadzaam verder evt. pijn te voorkomen en te kiezen voor euthanasie, uw dierenarts kan hierbij en belangrijke hulp zijn, het is ook mogelijk dat uw dierenarts hiervoor bij u thuis komt, echter dient wel zorgvuldig gepland te worden.

Wat te doen na het overlijden van uw hond:

Het is mogelijk om uw hond te laten cremeren in een speciaal dierencrematorium, wij als dierenartsenpraktijk kunnen u hier bij adviseren wat de mogelijkheden zijn. Zie ook www.majesta.nl/ en www.dierencrematorium.nl/

Straks

Als ik straks oud ben, ziek en zwak,
en pijn verjaagt de slaap,
of als onrust van mij bezit neemt,
doe dan wat onvermijdelijk is,
en laat me gaan…
de laatste goede daad.

Beslis voor mij en wees niet laf,
past eigenliefde bij de vriendschap die ik gaf?
Of uitstel tot het beter past
bij een verloren strijd?

Ik ben niet bang tijdens die laatste gang,
jij loopt niet weg,
je kijkt me aan,
je noemt me bij mijn liefste naam,
en houdt me stevig vast.

Vandaag voor het laatst,
groet ik je met mijn hondenstaart…
Wat jij laat doen, doe je voor mij
je hebt me nog meer pijn bespaard,
voor zinloos lijden mij bewaard.

Een zwaar besluit
-nee, huil nu niet-
een wijs besluit dat werd gegrond
op een oud en zo uniek verbond
jij bent mijn baas en ik was jou hond.