Paard

paard_1

Ontwormen van paarden

Vanuit de EU is sinds 1 juli 2008 nieuwe wetgeving van kracht over het verstekken van wormmiddelen. De achterliggende gedachte is dat het ontwormbeleid beter wordt onderbouwd. daardoor wordt de kans veel kleiner dat wormen ongevoelig worden voor werkzame stoffen.

Paardendierenartsen hebben nu de taak gekregen om met iedere paardenhouder na te gaan, welk besmettingsgevaar hun paarden lopen. Op basis van die informatie zullen we U adviseren over de beste ontwormingsstrategie in uw specifieke situatie.

Daarom is het verstandig om door middel van mestonderzoek vast te stellen of ontwormen wel nodig is. Dit onderzoek kunnen wij zelf in ons eigen laboratorium. De kosten houden wij op die manier zoveel mogelijk beperkt. Aansluitend kan meteen het juiste ontworm product worden voorgeschreven. wij moeten dus een mestonderzoek uitvoeren om u de ontworming mee te mogen geven.

Bij opgroeiende veulens is het extra belangrijk, dat ze zeer regelmatig ontwormd worden. De eerste keer is al op een leeftijd van 7-10 dagen.

Behandel nù uw paard met moxidectine
Nu het weer herfst wordt, is het belangrijk om even stil te staan bij het ontwormen van uw paard.
De larven van de bloedworm kunnen niet op het weiland overwinteren. Dit doen zij nadat ze zijn ingekapseld in de darmen van uw paard. De gangbare ontwormingsmiddelen (werkzame stof ivermectine) werken hier niet tegen. Daarom is het nu het moment om uw paard te behandelen met een middel dat moxidectine als werkzame stof bevat, en om dit in februari te herhalen. Door nu het product Equest Pramox® te gebruiken, kunt u uw paard gelijker tijd de jaarlijkse behandeling tegen lintworm geven. Dit omdat dit product naast moxidectine ook praziquantel bevat. In februari is het product Equest® voldoende, dat uitsluitend moxidectine bevat.

Voor veulens die dit jaar geboren zijn, is het verstandig om ze nu te behandelen met pyrantel (Nemantel-P®) als dit nog niet eerder is gedaan. Er is veel resistentie bekend van de spoelworm tegen de andere gangbare ontwormingsmiddelen. In februari zouden de jaarlingen dan met Equest® kunnen worden behandeld.

N.B. Nemantel-P® vanaf 8 weken leeftijd, Equest® vanaf 4 maanden leeftijd en Equest Pramox ® vanaf 6,5 maanden leeftijd.
Mestonderzoek bij het paard
Een ernstige wormbesmetting bij het paard is de grote angst van iedere paardeneigenaar. Vaak worden paarden volgens een vast ontwormschema behandeld. Tegenwoordig blijkt dat veel volwassen paarden hierdoor onnodig worden behandeld omdat er geen sprake is van een hoge wormbesmetting. Behalve dat dit voor het dier onnodig belastend is en onkosten geeft, werkt dit resistentie in de hand. Door te vaak onnodig ontwormkuren te gebruiken, ontstaat er op den duur een wormpopulatie die niet meer reageert op de beschikbare ontwormmiddelen.

Door vooraf een mestmonster van elk paard of pony (3 jaar en ouder) te onderzoeken, kan de ernst van een eventuele wormbesmetting inzichtelijk worden gemaakt. Het onderzoek wordt gedaan volgens de zogenaamde McMaster-methode en de ernst van de wormbesmetting word uitgedrukt in EPG (Eieren per gram mest). De uitslag van het mestonderzoek krijgt u van ons op papier. In combinatie met een vragenlijst over de huisvesting kan de dierenarts u een ontwormadvies op maat geven.

Mestonderzoek is ook verstandig bij een nieuw aangevoerd paard. Door deze te onderzoeken voordat hij bij de eigen dieren word gelaten, kunnen problemen worden voorkomen. Mestonderzoek is het hele jaar mogelijk, maar in de herfst moet – ongeacht de uitslag – het paard toch behandeld worden, vanwege de ingekapselde larven van de bloedworm. Bij voorkeur gecombineerd met de jaarlijkse behandeling tegen lintworm.

Sinds kort voeren wij dit mestonderzoek op de praktijk uit. Dit heeft als groot voordeel dat u de uitslag meestal dezelfde dag al in huis heeft. Indien u meerdere monsters per keer inlevert onderzoeken wij dit voor een voordelig tarief.
1 monster: € 15,00.
2 monsters: € 29,00
3 monsters: € 41,00
4 monsters: € 51,00
5 monsters: € 58,50
Voor elk volgend monster wordt € 7,50 in rekening gebracht.

De instructie voor monstername en de bijbehorende vragenlijst vind u hier.

U kunt de vragenlijst downloaden en printen.

Als u de mest dan naar de praktijk brengt kunt u het ingevulde formulier meenemen en inleveren.

 

 De ‘veulenspuit’

Voor het pasgeboren veulen is het belangrijk, dat het meteen vanaf de geboorte voldoende antistoffen van de moeder krijgt (via de biest en de daarop volgende moedermelk). Een ziektekiem kan bij een veulen binnen enkele dagen leiden tot een navelontsteking, diarree, gewrichtsontstekingen en vervolgens al snel tot uitdroging, shock en de dood.
Daarom is het van belang dat het veulen de eerste 24 uur voldoende biest en antistoffen binnen heeft gekregen.