06 nov 2015

Vergiftiging door eikels.

0 Reacties

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt voor vergiftiging door eikels bij herkauwers en paarden. Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij schapen, geiten, koeien en paarden vergiftigingen veroorzaken.

Mochten in de komende maanden door buien of storm veel eikels in het land terechtkomen, dan is het verstandig om de dieren niet onder de eiken te laten grazen.

Eikenbladeren en eikels bevatten een hoog gehalte aan tannine (looizuur). Onrijpe eikels bevatten meer tannine dan rijpe eikels. Tannine bindt in de darmen aan eiwitten en ijzer. Daardoor kunnen bij dieren tekorten aan eiwitten en ijzer ontstaan.

Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

Veel planten bevatten stoffen die giftig zijn voor landbouwhuisdieren. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een overzicht gemaakt van verschillende planten die giftig zijn voor schapen, geiten, paarden en koeien. Per dier is aangegeven of het gevoelig is voor de plant.

(bron: Gezondheidsdienst voor Dieren)

 

slide_landbouw

[begin]