Vogels

vogels_soorten

Voor diegene die overweegt om vogels te gaan houden is het voor het grootste belang om niet overhaast te werk te gaan. Koop geen vogels in een opwelling maar overdenk eerst de volgende zaken:

  • Hoeveel kennis heb ik over het houden van vogels?
  • Hoeveel tijd en aandacht wil ik aan mijn vogels gaan besteden?
  • Welke vogel soort zou ik willen houden?
  • Heb ik genoeg ruimte voor vogels?

Vogels zijn dieren die niet snel laten zien dat ze ziek zijn. De ziekte verschijnselen zijn vaak niet zo opvallend als bij andere huisdieren. Vermagering bij vogels is bijvoorbeeld heel slecht te zien in verband met hun dikke verenpak.
Wanneer ziekteverschijnselen bij vogels wel duidelijk te zien zijn, is er vaak al meteen sprake van een ernstige situatie.

Daarom raden wij u aan nooit te lang te wachten met een afspraak wanneer uw vogel een zieke indruk maakt, stil zit of slecht eet.

Vogelspecialisten

vogels_coccidioseWij zijn geen vogel-specialisten, maar hebben in de loop van de jaren wel veel kennis opgebouwd over vogels.

Duiven zien we zeer geregeld in verband met de verplichte inentingen.
Maar ook kippen, parkieten, kanaries, grijze roodstaarten en kuifparkieten komen nog wel eens op het spreekuur.

Soms is er slechts sprake van het knippen van nagels, veren of een snavel, maar andere keren gaat het om ontlastingsonderzoek of snot.

Vooral ontlastingsonderzoek in een grote groep met kanaries of parkieten kan veel duidelijkheid brengen in de juiste therapie. Maar ook het maken van een kweek van ontlasting of van de inhoud van een krop doen we zelf.
Kippen komen nog wel eens op het spreekuur, nadat ze in aanvaring zijn gekomen met een ander (huis)dier. Maar ook kleine operaties aan bulten of een overvulde krop, kunnen wij dankzij onze gasanesthesie goed zelf op onze praktijk doen.
Wij behandelen uw huisdier met de grootse zorg en zullen altijd met u overleggen of u doorgestuurd moet worden naar een echte vogelspecialist.

vogels_kippen