16 dec 2015

Vuurwerkangst bij uw hond of kat.

0 Reacties

Vuurwerkangst bij uw hond of kat

Eind december, de kerstdagen en straks oudjaarsavond. Gezellig met familie en vrienden bij elkaar, oliebollen, appelflappen en champagne. Als het moment dan daar is, knal- en siervuurwerk! Voor ons vaak een prachtige avond, maar voor onze huisdieren is dit wel eens anders.  Veel honden en katten ervaren het vuurwerk met veel angst. Dit kan zich al enkele dagen voor oudjaarsavond uiten, door het vroeg afsteken van vuurwerk, bij andere dieren geeft het alleen problemen rondom 00:00 uur. De symptomen van vuurwerkangst variëren per dier. Sommigen kruipen weg in een hoekje of mand, en andere dieren raken volledig in paniek, en worden erg onrustig.

De allerbeste therapie voor vuurwerkangst is gedragstraining. Hier zouden we eigenlijk al op 2 januari mee moeten beginnen. Vaak word hiervoor een vuurwerk CD gebruikt.

Voor korte termijn zijn er andere oplossingen in medicatievorm. Vroeger werden hiervoor beruchte medicatie gebruikt, die niet angst remmend werkten, maar juist spierverslappend. Hierdoor werd de angst alleen maar erger omdat  de dieren alles wel bewust meekregen, maar zich niet meer konden verroeren. Tegenwoordig is er veel meer bekend en worden er hele andere medicijnen ingezet.

Voor lichte gevallen van vuurwerkangst is er een voedingssupplement Zylkène. Zylkène kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan en kan goed gebruikt worden naast gedragstherapie. Zylkène mag gecombineerd worden met andere medicatie, en gebruikt worden voor dieren tijdens de dracht of lactatie. Voor kortdurende stress kan 1 tot 2 dagen van tevoren met Zylkène worden begonnen en blijft men het gebruiken gedurende de stressperiode. Bij verwachtte langdurige stress kan men binnen 1 tot 2 weken verbetering verwachten, voor het beste resultaat dient het dan 1 tot 2 maanden gegeven worden. Indien we Zylkène in willen zetten bij vuurwerkangst, is ons advies om hier begin december al mee te beginnen.

Clomicalm is het eerste keus middel bij onder andere (verlatings)angsten, sloopgedrag en onzindelijkheid. Het remt angst en is bedoeld te gebruiken naast gedragstherapie. Het is geregistreerd voor honden, maar kan ook bij katten worden gebruikt. Het mag niet gebruikt worden bij dekreuen of dekkaters. De werkzaamheid is te verwachten na 4-6 weken, dus er moet al in november mee worden gestart indien het word ingezet bij vuurwerkangst. Het advies is om vooraf d.m.v.  lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek de lever-, nier- en hartfunctie te controleren.

Met Alprazolam volgen wij het standaard advies van de Gedragskliniek voor dieren (Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht) voor een korte termijn aanpak. Alprazolam is een humaan middel, maar word al enkele jaren met succes ingezet bij dieren. De angst remmende werking is wetenschappelijk goed onderbouwd, het is niet de bedoeling dat uw huisdier gaat slapen. Het mag niet gebruikt worden bij huisdieren met een lever- of nierziekte, bij dracht of lactatie. Vaak zijn twee doseringen op 31 december al voldoende, het moet uiterlijk 1 uur voor het verwachte angstmoment (23:00 uur) gegeven worden. Per etmaal mag er per hond 3 tot 4 doseringen worden gegeven, en per kat maximaal 3 doseringen. Bij huisdieren die het middel Zitac (werkzame stof Cimetine) krijgen, mag er maar 1 dosering worden gegeven (overleg hierover met de praktijk!).

Behalve gedragstherapie en medicatie zijn er nog andere tips om de jaarwisseling goed door te komen:

  • Houd uw katten vanaf 30 december avonds binnen.
  • Laat uw hond overdag lekker lang uit op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij avonds moe is.
  • Zorg dat uw huisdier gechipt is! Elk jaar worden er weer honden en katten vermist na de jaarwisseling.
  • Sluit gordijnen en zet eventueel de televisie of radio aan.
  • Creëer een veilige en rustige omgeving. Bijvoorbeeld door een kleed over de bench te leggen of voor de kat een doos neer te zetten, waar hij in weg kan kruipen.
  • Zorg voor voldoende afleiding, met bijvoorbeeld een nieuw speeltje (gevulde Kong® of Pipolino®) of een kauwstaaf.
  • Probeer zelf ook rustig te blijven als uw huisdier angstig word en laat uw huisdier niet alleen.
  • Voor honden is het gebruik van een Thundershirt (vergelijkbaar met het inbakenen van baby’s) nog een optie.

36169.jpg hond vuurwerk

 

 

 

 

[begin]