29 jun 2018

Er zijn warme dagen op komst!

- Zorg dat je huisdier altijd schaduw tot zijn of haar beschikking heeft.
- Zorg dat je huisdier vers water heeft.
- Maak lange wandelingen met de hond vroeg of laat op de dag.
- Laat je dier wanneer hij of zij dat wil afkoelen met water of de tuinslang, of leg een koelmatje neer.
- Dieren die op plaatsen weinig of geen haar hebben kunnen verbranden, bescherm ze hier tegen.

- Ga NIET met je hond fietsen
- Laat je dier niet spelen of rennen op het warmste deel van de dag.
- Laat je huisdier NOOIT achter in de auto.
Hoe houd ik mijn huisdier koel?
In tegenstelling tot ons hebben katten en honden alleen zweetklieren in hun poten en rond hun neus waardoor het met hoge temperaturen moeilijker wordt om hun temperatuur te regelen – dit kan op warme dagen tot oververhitting leiden.
Zorg ervoor dat alle dieren altijd koele, schaduwrijke plekken ter beschikking hebben en dat er altijd vers koel water beschikbaar is.
Zorg dat knaagdieren, konijnen en vogels nooit in de volle zon zitten, verplaats het verblijf indien nodig of plaats parasols. Houd je huis koel en laat dieren nooit achter in een warme auto. Het kan slechts 15 minuten duren voordat een hond sterft in een hete auto.

20170619_161728_e
Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt tijdens een lange wandeling en loop alleen langer met de hond ofwel vroeg in de ochtend of later op de dag wanneer het koeler is. Houd er rekening mee dat asfalt extreem heet kan worden en daardoor voetzooltjes kunnen verbranden.

21

Oververhitting bij katten en honden

Alle katten en honden kunnen last hebben van oververhitting, maar het komt vaker voor bij honden. Honden met overgewicht en kortsnuitigen (Franse Bulldog, Mopshond, Engelse Bulldog enz.).vormen een extra hoog-risico groep.

 

Er zijn een aantal mogelijke redenen waarom we oververhitte katten minder snel zullen zien: katten zijn over het algemeen kleiner en wendbaarder dan honden en vinden het gemakkelijker om op zoek te gaan naar koele plekken om te slapen, ze gaan niet wandelen met mensen, ze rennen niet achter ballen aan en ze worden niet vaak in auto’s achtergelaten.
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden, van een kat tussen de 38,5 en 39 graden. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn; bij een lichaamstemperatuur boven de 42 graden gaan eiwitten in het lichaam beschadigen. De lichaamscellen worden onvoldoende van zuurstof voorzien, met als gevolg een onomkeerbare coma of zelfs overlijden.

dsc0546
Tekenen van oververhitting:

-          Snel en zwaar hijgen

-          Overmatig kwijlen

-          Verhoogde hartslag

-          Braken

-          Donker gekleurd (rood of paars) tandvlees of tong

-          Extreme dorst

-          Zeer hoge lichaamstemperatuur

-          Zwakte, wankel of instorten

-          Aanvallen of bewusteloosheid
Oververhitting: wat nu?

Wanneer een huisdier aan oververhitting lijdt, bel dan direct de dierenarts. Oververhitting is spoed.
Dompel een dier NOOIT onder in koud water; dit kan tot shock leiden. De beste manier om een dier te koelen, is door hem of haar bovenop koele, natte handdoeken te leggen en naast een ventilator te plaatsen. Natte handdoeken mogen niet langer dan tien minuten blijven liggen, anders kunnen ze beginnen met opwarmen in plaats van ze af te koelen. Maak liezen, oksels en voetzolen nat met koel (geen ijskoud) water. Temperatuur het dier iedere 5 minuten. Laat het dier kleine hoeveelheden water drinken en breng het dier onmiddellijk naar de dierenarts voor verdere behandeling.

[begin]