Wat doen wij?

Wij beschikken over goed geoutilleerde spreekkamers, waarin uw huisdier in alle rust uitgebreid onderzocht kan worden. Tijdens een consult, maar ook tijdens een inenting wordt er uitgebreid aandacht besteed aan oren, ogen, gebit, vacht, maar ook de conditie en het gedrag van uw huisdier zullen ter sprake komen.

De operatiekamer is apart van de ‘vuile’ voorbereiding. Dus de patiënt wordt uitgebreid voorbereid, geschoren en gewassen in de voorbereidingsruimte, zodat de OK zo schoon en steriel mogelijk blijft.

De totaal vernieuwde opname hokken zijn apart van de andere ruimtes en voorzien van warmte lampen en vloerverwarming, zodat de patiënten zonder veel stress en storende geluiden lekker warm uit kunnen slapen. Tijdens de recovery worden ze zeer regelmatig gecontroleerd op ademhaling, hartslag en temperatuur, zodat er meteen gehandeld kan worden, als dat nodig mocht zijn.

In vogelvlucht een aantal zaken, die wij in onze praktijk gebruiken, waarmee we zelf aan diagnostiek kunnen doen en waarmee we verder onderzoek kunnen doen.

Digitaal röntgenfoto’s maken

wat-doen-wij_rontgenBinnen enkele minuten na het maken van de foto, verschijnt het resultaat op het computer scherm. Het is makkelijk om in te zoomen of een bepaald deel van de foto te verduidelijken. Dat maakt het beoordelen en bespreken van de foto nog nauwkeuriger en duidelijker.
Het digitale systeem maakt het eenvoudig om met een specialist te overleggen, mocht dat in bijzondere gevallen noodzakelijk zijn. U kunt ook altijd de foto thuis per e-mail ontvangen.

Echografie

wat-doen-wij_echoBij de landbouwhuisdieren is het al veel langer een goed gebruik om de echo te gebruiken bij de drachtbegeleiding. Ook bij de gezelschapsdieren is dat inmiddels aardig ingeburgerd. Het is als eigenaar prettig om te weten of je inderdaad op de komst van pups of kittens kan rekenen. Bovendien kunnen we een (redelijke) inschatting maken van het aantal.
Zo rond de 4 weken na de dekking is het een prima tijdstip om een echo te laten maken van je hond of kat. Op die leeftijd ‘zwemmen’ de vruchtjes in een blaas met vruchtwater, waardoor ze goed zichtbaar zijn op de echo.
Voor het moederdier is het nauwelijks belastend. Ze hoeft niet onder narcose. We moeten wel wat haar wegscheren, anders geeft dat een vertekend beeld. En op de rug liggend in een lekker zacht kussen met de eigenaar erbij, zijn de meeste dieren heel rustig.
Als u het leuk vindt, kunnen we zelfs een fotootje mee naar huis geven, waarop de vruchtjes te zien zijn.

Gasnarcose

Waar voorheen de volledige narcose met een injectie ingespoten werd, kunnen we nu veel nauwkeuriger de narcose doseren, door de toevoer van gas en zuurstof. Afhankelijk van het dier kunnen we een masker met gas opzetten of met een tube werken. Elk dier reageert anders op narcose en gasnarcose geeft een hele directe respons. Dus is het heel makkelijk en veilig aan te passen per patiënt tijdens de operatie. Het geeft ons ook de mogelijkheid om vogels of kleine huisdieren zoals fretten, ratjes en hamsters veilig onder narcose te brengen. Op die manier kunnen we veilig opereren, maar ook bijvoorbeeld bloed nemen, zonder dat dat extra stress oplevert voor uw huisdier.

Bloedonderzoek

Als het nodig is om bij uw huisdier bloed te laten onderzoeken om tot een betere diagnose te komen, kunnen wij dat meteen in gang zetten, zonder dat u daarvoor een herhalingsafspraak hoeft te maken. Nadat er bij de patiënt bloed is afgenomen, kunnen wij meteen zelf op de praktijk een aantal waarden in het bloed bepalen, zoals lever, nier en suiker. Sinds begin 2018 hebben wij nieuwe bloedanalyse apparaten, waardoor wij nog meer onderzoeken in huis kunnen doen en daardoor sneller de uitslag hebben wat er aan de hand is. Voor bepalingen die ingewikkelder zijn, werken we nauw samen met een gecertificeerd laboratorium. Zij hebben eigenlijk altijd de volgende dag de uitslag voor ons.

Nieuw!!!!   Bloeddrukmeting

Een te hoge bloeddruk bij hond en kat; dit hoort u misschien niet vaak, maar komt toch vaker voor dan u zou denken. Eén van de symptomen van een te hoge bloeddruk is hoofdpijn, maar hoe kunnen we hoofdpijn bij een dier constateren? Een ouder dier dat veel slaapt lijkt misschien gewoon ‘een dagje ouder’.

De gevolgen vaneen hoge bloeddruk kunnen ernstig zijn, een plotselinge blindheid bijvoorbeeld… Dit is dus een goede reden om bij honden en katten ouder dan 8 jaar, of met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk (bijvoorbeeld een nierpatiënt of een schildklierpatiënt) extra onderzoek te verrichten.

Misschien bent u bekend met de hoge of lage bloeddruk vanuit de humane geneeskunde. Het komt bij mensen namelijk veel voor. Toch zullen we proberen een aantal medische termen uit te leggen.

Hypertensie is de officiële term voor een te hoge bloeddruk.
Hypotensie is de officiële term voor een te lage bloeddruk.
Systolische druk of bovendruk is de maximale druk die wordt opgebouwd in de aorta of hoofdlichaamsslagader bij het samentrekken van de linker hartkamer.
Diastolische druk of onderdruk is het minimum van de druk die optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart in, als de linker hartkamer zich weer met bloed vult.

Met de apparatuur die wij gebruiken kunnen we zowel de systolische als diastolische druk bepalen.

Het maken van een bloeddrukmeting is een relatief eenvoudige manier van onderzoek doen. Het dier ervaart weinig stress, het onderzoek is niet pijnlijk en we krijgen als dierenarts veel informatie van zo’n meting. Tijdens dit onderzoek zal tijdens meerdere sessies de bloeddruk gemeten worden om zo een betrouwbaar gemiddelde te krijgen. De meting gaat als volgt: er wordt een manchet om de ‘bovenarm’ of staart geplaatst en opgeblazen. Door de druk van het manchet wordt de bloedstroom tijdelijk tegengegaan. Langzaam laten we de manchet leeglopen zodat op een gegeven moment het bloed weer gaat stromen. Met behulp van een sensor kunnen we dan de bloeddruk meten.

ECG (hartfilmpje)

wat-doen-wij_ecgSoms is het goed te horen dat een hart onregelmatig klopt, maar soms is dat ook lastiger te horen, bijvoorbeeld als uw kat uitgebreid gaat zitten spinnen, tijdens het onderzoek. Wij hebben een ECG-apparaat, waarmee we duidelijke hartfilmpjes kunnen maken en beoordelen. Zo is meteen duidelijk of uw huisdier een hartritme stoornis heeft. Vaak is zelfs meteen uit het ECG af te leiden wat de oorzaak is, zodat een behandeling zeer specifiek ingezet kan worden.

Specialistisch hartonderzoek

 

Voor uitgebreider hartonderzoek werken wij samen met Remco Jonker.

Uw huisdier is bij ons aan het juiste adres voor een uitgebreid en betrouwbaar echo-onderzoek van het hart en voor de behandeling van hartziekten. Wij werken hiervoor samen met Remco Jonker die zich heeft gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van hartziekten bij honden en katten. Daarvoor heeft hij verschillende aanvullende trainingen gevolgd en inmiddels kan hij bouwen op jarenlange ervaring.

Zijn advies is om niet te lang te wachten met een aanvullend hartonderzoek, als er een hartruis bij uw huisdier wordt gehoord. Natuurlijk is de leeftijd, het ras, de aan- of afwezigheid van klinische klachten en de ernst van de hartruis al een goede graadmeter om de ernst van de hartziekte in te schatten. Aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto of een hartecho, kan duidelijk maken wat de onderliggende oorzaak is voor de hartruis en zegt meer over de prognose.

Hij werkt uitsluitend op doorverwijzing van uw eigen dierenarts.  Dit onderzoek vindt plaats bij ons op de praktijk.

 

Gedragstherapie

Nieuwe service bij Dierenartsenpraktijk Lemsterland!

Heb je vragen over de opvoeding van je hond? Problemen met vuurwerk of verlatingsangst? Loop je ergens tegenaan waarmee je je geen raad weet of wil je gewoon wat tips ontvangen?

1x in de maand op donderdag kan je dan terecht voor een consult bij ons op de praktijk in Lemmer. Van 13:00 tot 17:00 uur is Marloes Schijf (gediplomeerd gedragstherapeut) aanwezig voor al je vragen. Je krijgt een sessie van 20 minuten waarin jij als eigenaar meer over je hond te weten komt en bovendien krijg je handige tips waarmee je thuis gemakkelijk aan de slag kunt gaan. De kosten voor een sessie zijn 17,50 euro. We vragen je om via het bekende telefoonnummer van de praktijk (0514 561 577) een afspraak te maken zodat er geen onnodige wachttijden ontstaan.

Gebitsreiniging

Net als bij mensen is de kwaliteit van tanden en tandglazuur per dier sterk wisselend. Bovendien speelt voeding ook een belangrijke rol in het vormen van tandplak en tandsteen. Wij hebben veel verschillende mogelijkheden als het gebit van uw huisdier moet worden behandeld. Of het nou gaat om uw konijn, uw hond of kat. Met schitterende fijngevoelige apparatuur kunnen wij tanden ‘ultrasone’ reinigen. Bovendien werken wij samen met een humane tandarts en een veterinaire gebits-specialist, als er bijvoorbeeld een wortelkanaal behandeling of stand correctie noodzakelijk is.

Na het reinigen of saneren van het gebit van uw huisdier wordt het nog mooi gepolijst, zodat het ook weer mooi glad is.