11 apr 2017

Weesjes en vondelingen.

0 Reacties

 

Wat moet je doen als je een pasgeboren dierenbaby vindt? Wie is helemaal niet in de steek gelaten en wie heeft je hulp juist dringend nodig?
In principe geldt bij elk dier dat verlaten of gewond wordt ontdekt: blijf kalm en gedraag je niet hectisch. Wilde dieren zijn meestal angstig en moeten niet aan nog meer stress bloot gesteld worden.

Jonge vogels moet je in principe alleen oppakken als ze zich op een levensbedreigende plaats bevinden, zolas bv midden op straat of als de ouders dood zijn, of het kleintje gewond is. Je moet hierbij onderscheid maken tussen nestblijvers, zoals mussen en merels, en nestvlieders zoals eenden en ganzen. Nestblijvers hebben na het uitkomen van het ei geen verenkleed en worden in het nest nog lange tijd door hun ouders verzorgd.
Probeer zo’n diertje dus altijd terug in het nest te zetten.
Ook hazen en wilde konijntjes worden in deze periode vaak in het wild ‘gevonden’Terwijl een konijnenjong pas na een week of 3 het hol verlaat, zijn hazen echte nestvlieders. Zij worden ziend en met een vachtje geboren. Hun moeder komt 2x daags langs om hun jongen te zogen. de rest van de tijd zitten de kleintjes verstopt en huppelen rond. Een wild konijntje zal er meestal pijlsnel vandoor gaan als je hem ziet, een jong haasje zal verstarren van angst. Mocht je geen verwondingen zien , laat hem dan mooi zitten.
Een andere nestvlieder en wegduiker is het reekalfje. Als hij echt verweesd is en we bieden geen hulp zal het diertje zeker sterven. Vaak worden ze echter meegenomen omdat wij niet op de hoogte zijn van hun natuurlijk gedrag en de situatie verkeerd inschatten. na een paar dagen is het diertje in staat om te lopen en zijn eigen ligplaats in de nabije omgeving te zoeken, moeder komt meermaals langs om haar kalfje te zogen. Pas na 4 a 5 weken ontwikkelen ze vluchtgedrag. ga er dus vanuit als je een kalfje vindt dat de moeder in de buurt is. Ze hebben contact door te fiepen, dat is een geluid wat ze samen maken. Ligt het de volgende dag nog precies op dezelfde plaats dan kunt u de boswachter waarschuwen, die weet meestal precies de populatie en kan het diertje in de gaten houden.

Dierenartsenpraktijk Lemsterland en Nieuwland

bron: Hart voor Dierenreekalfje8529

[begin]