21 mrt 2019

Dektijdbepaling van uw hond.

0 Reacties

Juiste dek moment bij de teef

Het bepalen van het juiste dek moment bij de teef.

Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer.

Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Voor een fokker is het dus van essentieel belang om de vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar.

 

Meestal is een teef dek rijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dek rijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken. Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dek moment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt. Voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het mogelijk om het dek moment middels progesteronbepaling te bepalen. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu. Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Vandaar dat u dus de mogelijkheid heeft om bij ons een dek tijd bepaling te laten doen.

Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml. Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dek moment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten. Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig!

 

Wij kunnen de progesteron waarde in de praktijk vaststellen. Kosten voor de progesteron bepaling is 50,- per keer. Echo dracht na een progesteron bepaling kost 60,- bij ons. Wij bieden dit dan aan zonder de kosten van een consult te rekenen. Dit geldt dus alleen voor het maken van een echo als u de progesteron bepalingen bij onze praktijk heeft laten doen.

[begin]