Vooral bij veel katten zien wij als dierenartspraktijk veel blaasproblemen, maar ook bij de hond komt het regelmatig voor.
Hoe herken je blaasproblemen?
- Abnormaal plasgedrag: Hierbij kun je denken aan vaak plassen, soms met kleine beetjes of helemaal niet. Ook het plassen op andere plaatsen dan normaal (onzindelijk) kan duiden op een blaasprobleem.
- Klaaglijk miauwen of piepen tijdens het plassen.
- Andere kleur en/of geur van de urine: er kan soms bloed aanwezig zijn in de urine, de urine kan extreem stinken of juist heel waterig zijn., vermoed u dat uw dier last heeft van plasproblemen neem dan contact met uw dierenarts op en laat de urine van uw huisdier onderzoeken.
- Veel meer drinken dan normaal
Er zijn veel verschillende oorzaken voor blaasproblemen. Een simpele blaasontsteking kan, maar ook blaasstenen kunnen een groot en ernstig probleem vormen! Zeker als uw kater verstopt raakt door blaasgruis en slechts nog enkele druppels urine produceert, is dit reden voor spoed! Ook in het weekend.
Vermoed u dat uw dier last heeft van blaasproblemen, neem dan contact op met uw dierenarts en laat de urine van uw huisdier onderzoeken. Na het het urine onderzoek kan gekeken worden wat de oorzaak is en wat voor therapie er voor uw huisdier nodig is.
Wanneer uw huisdier blaasproblemen heeft gehad is het verstandig om op een speciale voeding over te gaan, zodat de kans dat het weer terugkomt zo klein mogelijk is.