06 dec 2018

Voor sommige mensen een groot plezier, maar voor vele dieren is de jaarlijkse periode van knallen en flitsen een grote kwelling. Met als absoluut dieptepunt de jaarwisseling. Dieren begrijpen niet wat er gebeurt. Angst! En daarmee kan er een bodem gelegd worden gelegd voor een dier wat altijd angstig is, want helaas is het zo dat angst voor vuurwerk makkelijk generaliseert. Harde en vreemde geluiden en onweer leiden dan tot een overmatige angstreactie en stress bij het dier.

De hond is hierin niet uniek. Bijna alle (huis)dieren lijden onder de harde knallen, lichtflitsen, rook, vreemde geuren en luchtverplaatsingen. Het grote verschil is dat de hond voor het doen van zijn behoefte wel naar buiten moet gaan. Een kat kan je iets makkelijker binnen houden, met kattenbak.
Je kan natuurlijk voor de dagelijkse rondjes wel kiezen voor iets rustige tijden en eventueel eerst met de auto naar een iets rustigere omgeving rijden.
Kerstperiode: Een hond voelt zich fijn en geborgen bij structuur. Met kerst is het net tegenovergesteld. Alles in huis is net anders. Die gekke kerstboom, knipperende lichtjes, onrust door viste, kerststress van de baasjes. Een hond voelt deze onrust en dit kan leiden tot stress bij de hond.
Hoe herken je angst bij de hond.
Eindeloos rondjes lopen, kwijlen, verstoppen of steun zoeken bij de baas, oren achterover, staart tussen de benen. Dit zijn tekenen dat hij zich niet veilig voelt. Het kan zich ook uiten in hijgen, gillen, blaffen en of speekselen, maar ook in diarree en braken.
Wat kan je doen?
Als je hond angstig is voor vuurwerk, negeer hem dan niet! Daardoor kan het verergeren. Als hij steun zoekt, laat dat dan toe. Word niet boos. Maar ga ook niet overdreven mee in zijn angst. Het beste is om het dier vriendelijk en rustig te bevestigen in zijn angstige gedragingen door hem gerust te stellen: er is niets aan de hand, het is goed zo.
Zorg voor een veilige plek in huis waar hij zich terug kan trekken . Op oudjaarsavond is het fijner om de gordijnen dicht te doen, zodat je het vuurwerk niet ziet. Een muziekje op de achtergrond haalt de scherpte van harde geluiden af. Laat je hond niet aleen! Het doen van neuswerk/ spelletjes leiden ook af. Op de laatste en heftige vuurwerkdagen kiezen baasjes en dierenartsen er soms voor om met medicatie de hond rustig te krijgen. Let er goed op dat u niet zomaar wat koopt! Sommige middelen hebben een verlammende werking waarbij niks aan de angstervaring wordt gedaan. Dit maakt de angst alleen maar groter omdat het dier door de ontspannende werking op de spieren niet de mogelijkheid heeft zich te weren of zich in veilighheid te brengen. Overleg dus altijd met uw dierenarts of met 1 van de assistenten wat voor uw hond het beste medicijn is.
Bron: NML health

kerstboom-2

[begin]